Svět je rozdělen na dvě poloviny :
- lidi, co milují kopr
- lidi, co nesnáší kopr
Pokud patříte do první poloviny lidí, tak určitě máte rádi koprovku. Dva jednoduché a rychlé recepty na výbornou koprovku najdete v tomto článku. Jeden recept je z vývaru, druhý z mléka. My osobně máme raději tu omáčku z mléka, ale víme, že sto lidí = sto chutí.
Koprovka z vývaru
Na tento recept budete potřebovat:
- 50 g másla
- mouka na zaprášení (cca 50 g)
- 250 ml smetany ke šlechání
- 1 l vývaru- může být masový nebo zeleninový
- 2 hrsti kopru – pokud nemáte čerstvý, můžete použít i mražený
- sůl
- pepř
- cukr – na dochucení
- ocet – my používáme jablečný, ale každý kvasný by měl být v pořádku
V hrnci necháme rozpustit máslo, které zaprášíme moukou. Vzniklou jíšku pomalu zalijeme vývarem a rozmícháváme metlou, aby se nám v omáčce nevytvořily hrudky. Necháme provařit a přidáme smetanu. Tu necháme zhruba 2 minuty probublat a poté hrnec stáhneme z plotny. Osolíme, opepříme. Přidáme kopr a už nevaříme, jen promícháme. Podle chuti můžete dosladit cukrem nebo dokyselit octem.
Koprovka z mléka
Na tento recept budete potřebovat:
- 1 litr mléka
- mouka na zaprášení (cca 50 g)
- 50 g másla
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 hrsti kopru – mražený nebo čerstvý
- sůl
- pepř
- cukr na dochucení
- ocet – my používáme jablečný, ale každý kvasný by měl být v pořádku
V hrnci rozpustíme máslo, které zaprášíme moukou. Vzniklou jíšku pomalu zalijeme mlékem a rozmícháváme metlou, aby se nám v omáčce nevytvořily hrudky. Necháme provařit a přidáme smetanu. Tu necháme zhruba 2 minuty probublat a poté hrnec stáhneme z plotny. Osolíme, opepříme. Přidáme kopr a už nevaříme, jen promícháme. Podle chuti můžete dosladit cukrem nebo dokyselit octem.
Koprovku můžete podávat s vařeným vejcem, kynutými houskovými knedlíky. Pokud nemáte dostatek času, vyzkoušejte hrníčkový knedlík.